Ukoliko ste aplicirali za posao, te nažalost dobili negativan odgovor, to ne treba ni u najmanju ruku da vas pokoleba i sputa u potrazi za poslom.

Patricia Alexander, menadžer za ljudske resurse, pojašnjava kako je i sama poslala mnogo mailova u kojima je trebala kandidatima pojasniti da nisu dobili šansu, međutim, samo je na jedan takav mail dobila odgovor. Takav događaj joj se urezao u pamćenje jer je odgovor te djevojke, prema Patriciinom mišljenju, pokazao njen karakter i dozu zrelosti uprkos činjenici da nije dobila posao.

[ads1]

Pomenutoj djevojci se to na kraju i isplatilo. Kada je naredno radno mjesto otvoreno, Patricia ju je kontaktirala i ponudila posao  koji je djevojka i prihvatila. Potom je Patricia promijenila firmu i  djevojku ponovo „povukla za sobom“ kada se u toj firmi upraznilo radno mjesto.

Zaključak – ako dobijete odbijenicu za radno mjesto nakon odrađenog intervjua, vjerujemo da vas obuzme osjećaj razočaranja ili ljutnje, što je sasvim normalno. Ali, podjednako tako, trebali bismo uvesti nešto što i nije česta pojava, a to je zahvala za pruženu šansu da se predstavite i dokažete svoje kvalifikacije.

U kratkom mailu možete istaknuti kako ste puno dobili učeći o datom radnom mjestu te kako će i to biti vrijedno iskustvo za vas. Također, poželjno je navesti da ćete se i dalje javljati na konkurse te firme jer ste jako zainteresovani  te poželjeti sreću u pronalasku pravog kandidata. U svakom slučaju, budite sažeti jer niko ne voli duge mailove.

Upravo zbog toga što ovakvi potezi nisu česti, a poslodavci na njih nisu naviknuti, možete se istaknuti u masi drugih, pogotovo ako na intervjuu niste ostavili loš utisak. Poslodavac će u najmanju ruku cijeniti vašu  inicijativu i pristojnost te ćete svakako pobuditi njihovu znatiželju. Na taj način stvarate mogućnost da će vas se sjetiti prilikom novog kruga zapošljavanja.

Ispod možete pročitati jedan takav kratki mail:

[box type=”shadow” align=”aligncenter” class=”” width=””]Sehr geeherte Herr/Frau
Danke, dass Sie sich die Zeit genommen haben, meine Bewerbung zu prüfen. Während ich enttäuscht bin, dass meine Erfahrung und Qualifikation nicht das waren, wonach Sie in einem idealen Kandidaten gesucht haben, bin ich immer noch an zukünftigen Möglichkeiten interessiert, in Ihrem Unternemen zusammenzuarbeiten. Nochmals vielen Dank für die Gelegenheit, und ich wünsche Ihnen und Ihrer Unternehmen alles Gute für die Zukunft.
Freundliche Grüße,[/box]